Sütés
CSOKOLÁDÉTORTA GAZDAGON
Pillanatok alatt az asztalra varázsolható, ha javaslatunkat követve a mikrohullámú sütőt ezúttal sütésre is használják. (Klasszikus)
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 1 óra
6-8 személyre
HOZZÁVALÓK:
vaj a tortaforma kikenésére
3 ek kakaópor
3 ek meleg víz
225 g puha margarin
4 tojás
1 kk vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
225 g finomliszt
1 cs sütőpor
csokoládélevélkék díszítéshez
A krémhez:
175 g vaj
225 g cukor
350 g porcukor
100 g csokoládé
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Béleljünk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. Keverjük el a kakaót a vízzel. Egy másik tálban keverjük habosra a margarint a cukorral. Tegyük bele a kakaót, a tojásokat és a vaníliát. Keverjük hozzá óvatosan a lisztet.
2) Öntsük a masszát a formába. Süssük kb. 50-60 percig. Ha megsült, 5 perc múlva borítsuk ki, és rácson hagyjuk kihűlni.
3) A krémhez langyosítsuk meg a vajat. 6 ek vizet a cukorral keverjünk össze, amíg a cukor el nem olvad. Forraljuk fel, majd keverjük bele a porcukrot és a vízgőzön felolvasztott csokoládét. A csokoládés masszához keverjük hozzá a vajat. Hűtsük 15 percig.
4) Tegyünk félre 2 ek krémet. Vágjuk a tortát 3 részre, kenjük meg a krém többi részével úgy, hogy a torta külsejére is jusson. Díszítsük a félretett krémmel és csokilevélkékkel.
TIPP:
Csokilevelek: Szedjünk néhány falevelet és mossuk meg alaposan őket. Mártsuk a leveleket olvasztott csokoládéba, majd húzzuk le őket, ha megdermedtek.
Mikrohullámú sütőben készítve: Béleljünk ki egy mikrohullámú sütőben használható, 20 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. Tegyük bele a masszát, simítsuk el a tetejét, és közepes hőfokon (75%) süssük 11 percig. Hagyjuk állni 10 percig, mielőtt kiborítjuk.
BARACKTORTA
A hagyományos angol pudingnak egy különleges változata. A barack és a cseresznye sajátos zamatot, ízt és színt kölcsönöz a süteménynek. (Otthoni ízek)
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 1 óra 50 perc
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
375 g fagyasztott tészta
2 ek sárgabaracklekvár
400 g sárgabarack
40 g cukrozott cseresznye
100 g vaj
100 g cukor
2 tojás
25 g finomliszt
1 cs sütőpor
50 g darált mandula
1 citrom reszelt héja
csipetnyi őrölt fahéj
2 ek tej
25 g vékonyra szeletelt mandula
1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, és az egyik felével béleljünk ki egy gyümölcstortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát villával.
2) Kenjük rá a lekvárt a tésztára. Csöpögtessük le a barackokat, és helyezzünk minden félbevágott barack közepébe egy-egy szem cukrozott cseresznyét. Helyezzük őket a lekvárra. Tegyük rá a tészta másik felét.
3) Keverjük habosra a vajat a cukorral. Keverjük hozzá a tojást, majd a lisztet, a sütőport, a darált mandulát, a citromhéjat, a fahéjat és a tejet.
4) Kenjük a masszát a tészta tetejére, simítsuk el, és hintsük meg a mandulaszeletekkel. Erős fokozaton süssük 20 percig, majd csökkentsük a hőfokot (180 °C-ra) 4-es fokozatra, és így süssük további 1,5 óráig.
TIPP:
Fedjük be a tortát fóliával, ha idő előtt megbarnulna a teteje.
GYÜMÖLCSKOSÁRKÁK
Bármilyen gyümölcs felhasználható ezekhez a kis kosárkákhoz. Ha beszerezhető, készítsük pl. eperből, málnából. Süthetünk egy nagy kosarat is, majd díszíthetjük válogatott gyümölcsökkel.
Előkészítési idő: 30 perc + hűtési idő
Sütési idő: 25 perc
8 kosárkához
HOZZÁVALÓK:
400 g fagyasztott tészta (nálunk nem kapható, de a kész gyümöcstortalap beszerezhető)
4 ek sárgabaracklekvár
100 g eper
100 g málna
100 g fekete ribizli
100 g piros ribizli
1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, és béleljünk ki vele kosárka alakú sütőformákat. Tegyünk a tésztára sütőpapírt és babot, és így süssük 15 percig. Majd vegyük le a babot és a papírt, és így süssük további 5 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Óvatosan vegyük ki a formából a kosárkákat.
2) Tegyük a lekvárt és 1 ek vizet egy lábosba, és állandóan kavargatva addig melegítsük, amíg szép, fényes mázat kapunk. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre, hogy egy kicsit sűrűsödjön. Kenjük meg ezzel a mázzal a tészták belsejét, hogy ne ázzanak el. Rendezzük el csinosan a gyümölcsöket a kosárban.
3) Kenjük óvatosan a gyümölcsökre a lekvármázat, és tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
TIPP:
Választhatunk a gyümölcsökkel ízben és színben harmonizáló mázakat, a felolvasztott pirosribizli-kocsonya vagy az átszűrt málnalekvár pl. kitűnően illik a piros gyümölcsökhöz. A túl édes lekvárokat pár csepp citromlével tompíthatjuk. Díszítésként csokidarabkákat is szórhatunk a mázra, illetve a kosárka belsejébe, a különleges ízhatás kedvéért. Ananászdarabokat is felhasználhatunk.
Vendégváró süteményként tálalhatjuk tejszínhabbal vagy fagylalttal.
MOGYORÓS FORRÁZOTT FÁNK (PROFITEROLES)
Ez a desszert kifejezetten vendégkápráztató finomság. A lágy csokoládéöntet és a ropogós mogyorós töltelék ötvözete igazi meglepetés még az ínyenceknek is.
Előkészítési idő: 40 perc + hűtés
Sütési idő: 35-40 perc
40 darab
HOZZÁVALÓK
olaj, a kenéshez
75 g vaj
95 g liszt, átszitálva
csipetnyi só
3 egész tojás, felverve
75 g mogyoró, pirítva, hámozva, és durvára vágva
A töltelékhez:
300 ml tejszínhab
1 ek porcukor, átszitálva
75 g mogyoró, pirítva, hámozva, és durvára vágva
A csokoládéöntethez:
175 g étcsokoládé, darabokra törve
4 ek nádcukorból készült (sárga) szirup
25 g vaj
1) Készítsük el a forrázott tésztát: béleljünk ki sütőpapírral 2 sütőlemezt, és kenjük meg olajjal. Olvasszuk meg a vajat 215 ml vízben, forraljuk fel. Öntsük bele a lisztet, és vegyük le a tűzhelyről. Verjük, amíg megsűrűsödik, tegyük bele a sót, és hagyjuk kihűlni. Melegítsük be a sütőt 200 °C-ra (6-os fokozat). Keverjük a felvert tojásokat apránként a forrázott tésztába, amíg eléri a megfelelő sűrűséget. Rakjuk bele az összevágott mogyorót.
2) Formáljunk két teáskanállal gombócokat a masszából, és tegyük a sütőlemezre, egymástól távol. Süssük pirulásig, kb. 20-25 percig. Vegyük ki, és vájjunk mindegyikbe egy kis lyukat, majd tegyük vissza 5 percre.
3) Amíg hűl a fánk, készítsük el a tejszínes tölteléket. Verjük fel a tejszínhabot keményre. Óvatosan keverjük bele a porcukrot és a mogyorót. Töltsük habzsákba, és nyomjuk bele a gömbökbe.
4) A csokoládéöntethez olvasszuk föl a csokoládét a vajjal és a sziruppal. Vegyük le a tűzhelyről. Keverjük simára. Hűlés után tálaljuk.
TIPP
Ha még különlegesebb ízt szeretnénk elérni, keverjünk 1-2 ek Brandyt a kihűlt csokoládészószba.
GYÜMÖLCSTORTA FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL
Egyszerű piskótatorta finom és egészséges töltelékkel. Ízletes mandulás piskóta gyümölcsös krémtúróval és friss gyümölcsökkel.
Előkészítési idő: 40 perc + hűtési idő
Sütési idő: 40 perc
6-8 személyre
HOZZÁVALÓK
zsír vagy vaj a sütőforma kikenéséhez
8 dkg liszt + egy kevés a sütőforma megszórásához
8 dkg kristálycukor + egy kevés a sütőforma megszórásához
3 tojás
csipetnyi só
4 dkg darált mandula
1 kk mandulaaroma
A töltelékhez
23 dkg lila szőlő
2 narancs
1 zöld alma
1 banán
10 dkg eper
25 dkg gyümölcsízű krémtúró
A sárgabarackmázhoz
3 ek sárgabaracklekvár (vagy dzsem)
1 citrom leve
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Kenjünk ki vajjal egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát, béleljük ki sütőpapírral és szórjuk meg liszttel és cukorral.
2) Verjük fel a tojásokat a cukorral egy nagy tálban, amelyet gőz fölé tartunk. Addig verjük, amíg a tojás habos nem lesz. Keverjük össze a lisztet a cukorral, majd apránként keverjük a tojásos keverékbe. Szórjuk bele a darált mandulát, majd a mandulaaromát is. Öntsük bele az előkészített tortaformára és süssük kb. 30 percig. Akkor jó, ha egy hústűt beleszúrunk, és az nem lesz ragacsos. Hagyjuk kihűlni.
3) A töltelékhez: felezzük el, és magozzuk ki a szőlőket. Hámozzuk meg a narancsokat és bontsuk cikkekre. Hámozzuk meg és negyedeljük el az almákat. Karikázzuk fel a banánt. Mossuk meg és vágjuk fel az epret.
4) Tegyünk félre 2 epret, a többit pedig keverjük a krémtúróhoz. Vágjuk a tortát 3 részre. Kenjük meg a rétegeket a töltelékkel.
5) A sárgabarackmázhoz: olvasszuk meg a lekvárt a citromlével és 1 ek vízzel. Forraljuk föl, majd szűrjük le. Kenjük meg a torta tetejét a mázzal, de rakjunk félre belőle egy kicsit. Tegyük a gyümölcsöket körbe a piskótára, majd kenjük rá a mázat.
Ellenőrizzük a tészta állagát, mielőtt bekanalazzuk a formába. Ha megrázzuk, lassan kell leesnie a kanálról (éppen folyós sűrűségű legyen). Ha túl híg, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény, lágyítsuk kb. 1 ek tejjel.
5) Béleljük ki a tortaforma oldalát sütőpapírral, és öntsük a krémet a már kisült lapra. 2-3 órára tegyük a hűtőbe. Ha megkeményedett, vegyük ki a formából és tegyük a tálalótálcára. A maradék tojáshabból nyomjunk 8 rózsát a tetejére, és ízlésesen helyezzük rá a linzerszeleteket. Díszítsük további habrózsákkal, amelyeket egy-egy szem ribizlivel tehetünk még dekoratívabbá. Végül pedig porcukorral is megszórhatjuk.
HÁROMMAGVAS KENYÉR
Ez a laktató kenyér a szezámmagnak, a máknak és a napraforgómagnak köszönhetően ilyen gazdag. Legjobb, ha sütés után egy nap alatt elfogyasztjuk.
Előkészítési idő: 15 perc + kelesztés
Sütési idő: 25-30 perc
1 nagy veknihez
HOZZÁVALÓK
1 ek kristálycukor
2 dkg friss élesztő
25 dkg liszt és egy kevés a lisztezéshez
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 ek só
5 dkg napraforgómag
5 dkg mák
5 dkg szezámmag
olaj a forma kikenéséhez
tej a kenéshez
mák a díszítéshez
1) Keverjük el a cukrot 3 dl langyos vízzel. Morzsoljuk össze az élesztőt, és adjuk hozzá a cukros keverék felét. Hagyjuk, hogy megkeljen. Szitáljuk egy tálba a lisztet a sóval, és keverjük hozzá a magokat.
2) A liszt közepén alakítsunk ki mélyedést, és ebbe öntsük az élesztős folyadékot. Jól dolgozzuk el.
3) Belisztezett deszkán gyúrjuk sima tésztává, majd kikent tálban letakarva kelesszük a kétszeresére.
4) Borítsuk ismét lisztes deszkára, és gyúrjuk vissza (lásd. Sütési fortélyok 15). Dagasszuk még 5 percig, majd hosszúkás formára alakítva tegyük egy 90 dkg-os, kikent sütőformába. Meleg helyen addig pihentetjük, amíg a forma tetejéig megkel.
5) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn 6-os fokozat). Kenjük meg a tészta tetejét tejjel és szórjuk meg mákszemekkel. A sütő közepén 30 percig sütjük. Ekkor kiborítjuk, megütögetjük, és ha üreges és a súlya is elég könnyű, már nem kell tovább sütni.
TIPP
Mindig langyos vízbe tegyük az élesztőt, mert a forróság tönkreteszi. Legjobb, ha két rész hideg vízhez egy rész meleg vizet adunk.
FAHÉJAS SÜTEMÉNY
A délutáni teához hamar elkészíthetjük ezt a süteményt. Szeleteljük fel, és tálaljuk fel jó sok szilvalekvárral és tejszínhabbal.
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 15-20 perc
6 személyre
HOZZÁVALÓK
5 dkg vaj plusz egy kevés a sütőlemez megkenéséhez
22 dkg liszt plusz egy kevés a sütőlemez kilisztezéséhez
3 kk sütőpor
egy csipet só
1 kk fahéj
5 dkg finom kristálycukor
1,5 dl tej, plusz egy kevés a megkenéshez
A tetejére
2 ek porcukor
1/4 kk fahéj
1) Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Vékonyan vajazzunk meg és lisztezzünk ki egy sütőlemezt. A lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat szitáljuk egy tálba és dörzsöljük bele a vajat, amíg zsemlemorzsaszerű nem lesz.
2) Keverjük bele a kristálycukrot, majd fokozatosan a tejet is. Egy fakanállal addig keverjük, míg puha tésztát kapunk.
3) Öntsük belisztezett nyújtódeszkára, gyúrjuk simára, majd nyújtsuk ki úgy, hogy kb. 18 cm átmérőjű és 2,5 cm vastag kört kapjunk. A széleit kézzel simítsuk el.
4) Tegyük a tésztát az előkészített sütőlemezre és egy éles késsel osszuk a tetejét 6 részre. Kenjük meg tejjel, majd szórjuk meg a porcukorral és a fahéjjal. Süssük 15-20 percig, amíg a sütemény felemelkedik és megszilárdul. Tegyük hűlni egy rácsra vagy kínáljuk melegen.
TIPP
Ha szeretjük a gyümölcsös pikáns süteményeket a tej hozzáadása előtt keverhetünk hozzá aszalt gyümölcsöket, diót, őrölt fahéjat, mazsolát ízlés szerint.
Fagyasztás
Hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt, csomagoljuk háztartási fóliába, címkézzük fel. 3 hónapig is eláll.
EPRES PISKÓTATORTA
Mesés genovai piskótatorta eperrel és tejszínhabbal töltve, dekoratív rétestésztavirágokkal a tetején.
Előkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: 45 perc
6 személyre
HOZZÁVALÓK
vaj a forma kivajazásához
4 levél réteslap
2,5 dkg olvasztott vaj
3 dl tejszín
szórásnyi porcukor
A piskótához
4 tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
egy csipet só
5 dkg olvasztott vaj
1) Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű kerek piskótaformát. A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra. A tojásokat a cukorral forró víz fölé helyezett habüstben addig verjük, míg világos színű és krémállagú lesz. Ekkor vegyük le és verjük tovább, amíg egészen ki nem hűl.
2) A liszt és a só felét átszitálva keverjük a masszába. Az olvasztott vajat az edény oldalán vékony sugárban csorgassuk le és keverjük bele, majd adjuk hozzá a maradék lisztet. Öntsük formába és süssük 35 percig, míg aranysárga és rugalmas lesz.
3) A sütőből kivéve 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra, hogy ott hűljön tovább. A rétes tésztalapokat kenjük meg olvasztott vajjal és fektessük egymásra. Vágjunk ki belőle 6 db 6,5 cm átmérőjű kört és a közepüket nedvesítsük meg. Középen egyenként húzzuk össze őket, hogy fodros virágformákat kapjunk.
4) A megmaradt tésztalapokból vágjunk ki egy sütőformával megegyező méretű kört. A virágokkal együtt helyezzük sütőlapra és 190 °C-os sütőben süssük 10 percig. Hagyjuk kihűlni.
5) A piskótát vágjuk három lapra és a tejszínhabot egyenlő arányban elosztva kenjük a tetejükre. Hat szem epret tegyünk félre és helyezzük két sorban a tejszínhabra. Állítsuk össze a tortát. A réteslapokat helyezzük a torta tetejére és szórjuk meg porcukorral. Díszítsük eper-legyezővel* és rétes-virágokkal. Szórjuk meg ismét porcukorral és tálaljuk.
*Eper-legyező
Válasszunk olyan gyümölcsöt, amely éppen hogy megérett és még rajta van a csumája. Vágjuk vékony szeletekre, majd nyissuk szét legyezőformára.
GYÜMÖLCSKENYÉR
Ez az ínycsiklandó gyümölcskenyér magában is finom, de vajjal vagy lekvárral isteni! Fagyasztva 6 hónapig eláll, de kétlem, hogy ne kerülne hamarabb terítékre.
Előkészítési idő: 25 perc + kelesztés
Sütési idő: 35 perc
1 kenyérke lesz belőle
HOZZÁVALÓK
70 dkg finomliszt meg amennyi a szóráshoz kell
2 kk só
10 dkg vaj
1 kk őrölt, fűszerkeverék édes tésztához
10 dkg vaj
1,5 dkg szárított élesztőpor
10 dkg mazsola
2 ek kristálycukor
4 dl tej
1 tojás
olaj a kenésre
vaj a tálaláshoz
A tetejére
1 felvert tojás
durvára tört süvegcukor
1) Keverjük össze a lisztet, a sót és a fűszereket egy tálban. Morzsoljuk bele a vajat, amíg a keverék zsemlemorzsa-finomságú lesz. Keverjük bele az élesztőt, a mazsolát és a cukrot.
2) Melegítsük meg a tejet egy lábosban, de ne hagyjuk felforrni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojást, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk lisztezett gyúródeszkára és gyúrjuk 10 percig, amíg puha és ruganyos nem lesz.
3) Vajazzunk ki és lisztezzünk be a sütőformát. Formázzuk a tésztát téglalap alakúra és helyezzük a formába. Takarjuk le olajjal bekent fóliával és meleg helyen hagyjuk állni 1-1 1/2 óráig, amíg a kétszeresére kel.
4) Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra. Kenjük meg tojással a tetejét. Tegyük be a sütőbe és süssük 20 percig. Hintsük meg a tetejét durvára tört süvegcukorral és süssük további 15 percig, ezúttal 200 °C-on, amíg szép lyukacsos nem lesz a belseje. Rácson hűtsük ki. Vágjuk szeletekre és vajjal tálaljuk.
TIPP
Az alapízt és állagot különböző gyümölcsökkel tehetjük változatosabbá. Pl. diót, cukrozott cseresznyét vagy aszalt sárgabarackot is tehetünk bele.
A fánkocskákat kiválóan le lehet fagyasztani, de még megtöltés előtt. A krémet külön fagyasszuk le és csak felolvasztás után töltsük meg vele a fánkokat. A süteményt és a krémet 3 hónapon belül használjuk fel.
5) Az egész mandulákat rendezzük el körben a torta tetején. Enyhén nyomjuk rá a keverékre. Süssük a tortát a sütő közepén 2-2 ½ óráig. Ha nagyon elkezd sötétedni, fedjük be a tetejét zsírpapírral. A formában hagyjuk kihűlni.