Mogyorós forrázott fánk (profiteroles)
MOGYORÓS FORRÁZOTT FÁNK (PROFITEROLES)
Hozzávalók:
olaj a kenéshez
75 g vaj
95 g liszt, átszitálva
csipetnyi só
3 egész tojás, felverve
75 g mogyoró, pirítva, hámozva, és durvára vágva
A töltelékhez:
300 ml tejszínhab
1 ek porcukor, átszitálva
75 g mogyoró, pirítva, hámozva, és durvára vágva
A csokoládéöntethez:
175 g étcsokoládé, darabokra törve
4 ek nádcukorból készült (sárga) szirup
25 g vaj
1) Készítsük el a forrázott tésztát: béleljünk ki sütőpapírral 2 sütőlemezt, és kenjük meg olajjal. Olvasszuk meg a vajat 215 ml vízben, forraljuk fel. Öntsük bele a lisztet, és vegyük le a tűzhelyről. Verjük, amíg megsűrűsödik, tegyük bele a sót, és hagyjuk kihűlni. Melegítsük be a sütőt 200 °C-ra (6-os fokozat). Keverjük a felvert tojásokat apránként a forrázott tésztába, amíg eléri a megfelelő sűrűséget. Rakjuk bele az összevágott mogyorót.
2) Formáljunk két teáskanállal gombócokat a masszából, és tegyük a sütőlemezre, egymástól távol. Süssük pirulásig, kb. 20-25 percig. Vegyük ki, és vájjunk mindegyikbe egy kis lyukat, majd tegyük vissza 5 percre.
3) Amíg hűl a fánk, készítsük el a tejszínes tölteléket. Verjük fel a tejszínhabot keményre. Óvatosan keverjük bele a porcukrot és a mogyorót. Töltsük habzsákba, és nyomjuk bele a gömbökbe.
4) A csokoládéöntethez olvasszuk föl a csokoládét a vajjal és a sziruppal. Vegyük le a tűzhelyről. Keverjük simára. Hűlés után tálaljuk.
TIPP
Ha még különlegesebb ízt szeretnénk elérni, keverjünk 1-2 ek Brandyt a kihűlt csokoládészószba.