Mézes krémes
Hozzávalók 12-16 szelethez:
A tésztához:
3-4 evőkanál tej
15 dkg kristálycukor
6 dkg méz
1 egész tojás
40 dkg liszt + a nyújtáshoz
8 dkg vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézes fűszerkeverék vagy őrölt szegfűszeg
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 tojássárgája
5 dl tej
10 dkg kristálycukor
25 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
csipet só
25 dkg baracklekvár
A bevonathoz:
10-12 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához a tejet, a cukrot, a mézet addig melegítjük, amíg minden fel nem olvad. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belekeverjük a tojást. A szódabikarbónával, sóval, mézes fűszerrel elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a mézes keverékkel összeállítjuk a tésztát.
Négy egyforma gombócra osztjuk, fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen négy darab 30x30 cm-es négyzetet nyújtunk belőlük, majd villával megszurkáljuk mindegyiket. Sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben egyenként 10-12 perc alatt szép barnára sütjük őket.
A krémhez a pudingport a tojássárgájával és kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd a pudingporos péppel besűrítjük. Teljesen kihűtjük. A puha vajat a porcukorral és sóval kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingot, és alaposan elkeverjük.
A kisült lapokat megkenjük a baracklekvárral, majd összerétegezzük a vaníliakrémmel. Másnapig a hűtőbe tesszük puhulni. A tetejét a gőz felett vagy mikróban az olajjal együtt felolvasztott étcsokoládéval bevonjuk, elsimítjuk. Dermedés után szeletelhető.