Szív alakú sós perec
Hozzávalók 32 darabhoz:
2,5 - 3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
fél dl olaj
1 kávéskanál só
1 tojás a kenéshez
A sós mázhoz:
1 evőkanál só
2 evőkanál liszt
víz
Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítjuk (ne legyen túl meleg!), elkeverjük benne a morzsolt élesztőt, a cukrot és egy evőkanál lisztet, majd langyos helyre tesszük, hogy felfusson.
2. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a sót, elmorzsoljuk. A felfutott élesztőt is a morzsalékhoz adjuk, egynemű tésztává dagasztjuk. (Ha a tészta a kezünkhöz ragad, kevés lisztet adhatunk még hozzá, ha túl kemény, akkor egy kis langyos vizet.)
3. Lisztezett deszkára borítjuk, kis félgömböt formálunk belőle, visszatesszük a tálba, majd konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük 20-25 perc alatt.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, 20 cm széles téglalappá nyújtjuk, ujjnyi vastag, 20 cm hosszú darabokra vágjuk, majd megsodorjuk. Ezután szívecskét formálunk belőle úgy, hogy a két összesodort végét a közepére húzzuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk úgy, hogy sütéskor ne érjenek majd össze (nőni fognak). A tetejüket megkenjük a felvert tojással.
6. A mázhoz a lisztet a sóval elkeverjük, és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy csurgatható máz legyen belőle. Ezzel egyenként megcsurgatjuk a pereceket. További 10-12 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.