Kanada - Nanaimo szelet
Nanaimo szelet (Nanaimo bars)
Hozzávalók:
- 190 g vaj
- 85 g cukor
- 50 g kakaópor
- 2 tojás
- 2 db vaníliás cukor
- 300 g háztartási graham keksz
- 150 g kókusz chips vagy 110 g kókuszreszelék
- 85 g dió (esetleg mandula, mogyoró vagy más csonthéjas)
A krémhez
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 8-10 ek. tejszín vagy tej
- 35 g főzés nélküli vaníliás pudingpor
- 1 db vaníliás cukor
- 415 g porcukor
A csokiöntethez
- 250 g 55%-os kakaótartalmú csokoládé
- 35 g vaj
Elkészítés:
A Nanaimo szelet elkészítése 3 lépésben történik. Először az alapot készítjük el, erre jön a vajas krém, végül a csokoládé máz. Ez a mennyiség 2 db 20 x 20 cm-es, négyzet alakú süteményformára elegendő.
Az alap:
- Vajazd ki a süteményformát vagy formákat.
- Egy lábasban olvaszd fel a 190 g vajat (nem kell forróra, csak épphogy megolvadjon), add hozzá a 85 g cukrot, a 2 csomag vaníliás cukrot és az 50 g kakaóport. Kevergesd, amíg elolvad és vedd le a tűzről.
- Enyhén verd fel a tojásokat, keverd a kakaós vajhoz.
- Nagyon alacsony lángon, folyamatosan keverd kb. 2 percig, míg a tojástól be nem sűrűsödik. Vedd le a tűzről.
- Egy nagyobb tálban törd össze a kekszet. (Hagyhatod darabosabbra vagy törheted/darálhatod egészen apróra ízlés szerint. Kanadában digestive kekszet használnak. Ez itthon is sok helyen kapható, de háztartási kekszet is használhatsz.
- Vágd apróra a diót (szintén ízlés szerint), ha kókusz chipset használsz, akkor törd meg kicsit a tenyeredben. Add a diót és a kókuszt a kekszhez, és keverd össze.
- A kekszes keveréket öntsd a vajas-kakaós masszához, keverd el.
- Öntsd az egészet a kivajazott formába, és egy spatula segítségével egyengesd el, hogy vízszintes legyen.
- Tegyél rá műanyag fóliát, és tedd be a hűtőbe egy órára.
A krém elkészítése:
- Habosítsd fel robotgéppel a 100 g szobahőmérsékletű vajat.
- Add hozzá a vaníliás cukrot és főzés nélküli vaníliás pudingot, keverd el. (A Nanaimo szelet egyik karakterét a vaníliás krém adja meg. Ha tudsz, vaníliás cukor helyett használj inkább vanília kivonatot.)
- 6-8 adagban add hozzá a 415 g porcukrot, miközben folyamatosan kevered.
- Közben ez a krém túl sűrű lesz. Hígítsd a tejjel vagy tejszínnel, miközben folyamatosan kevered. Nem kell, hogy folyjon, a tartása legyen meg, de késsel lehessen kenni. Nekem 9 evőkanál tejszínre volt szükségem.
- Vedd ki a hűtőből az alapot, és kend rá a vajas krémet. Egy spatula vagy egy kanál hátoldalának segítségével egyengesd el.
- Tedd rá a műanyag fóliát, és tedd vissza a hűtőbe még egy órára.
A csokiöntet:
- Törd kisebb darabokra a csokoládét és egy lábasban, lassú tűzön olvaszd fel.
- Add hozzá a 35 g vajat, és keverd, amíg el nem olvad és egyneművé nem áll össze.
- Vedd ki a sütit a hűtőből, öntsd rá és kend el szépen a csokiöntetet.
- Takard le ismét fóliával, és tedd vissza a hűtőbe még egy órára.
Tálaláskor egy éles késsel vágd körbe a forma mentén, majd vágd kb. 5 x 5 cm-es szeletekre. A Nanaimo szeletet leggyakrabban négyzet alakban tálalják. Az első szeletet nehéz kiszedni, ehhez használj egy lapátot, utána már könnyen megy.
Mi az a Nanaimo?
Nanaimo egy város Kanada nyugati partvidékén, éppen Vancouverrel szemben, a Vancouver szigeten.
Ez a süti nagyjából az 1950-es évek óta ismert és a 80-as években tett szert világhírnévre.