Finnország - Pulla és korvapuusti
Pulla és korvapuusti
Hozzávalók:
Tészta
5 dl tej
1,5 dl cukor
15-16 dl liszt (nem gramm, kb 1 kg lisztnek felel meg)
50 g friss élesztő
1-2 tk só
1 ek morzsolt kardamon
1 tojás
150 g margarin
A tészta tetejére:
1 tojás
jégcukor (coarse sugar) (dekorációs cukor)
A korvapuusti tölteléke:
50 g margarin
0,5 dl cukor
1 ek fahéj
A laskiaspulla tölteléke:
eperlekvár
tejszínhab
Elkészítés:
- Melegítsd fel a tejet 37 fokra (valamivel melegebb, mint testhőmérsékletű. kb. 34-36 fokos vízben szoktunk fürdeni). Tedd a tejet egy edénybe, majd add hozzá az élesztőt. Keverd addig, amíg az élesztő egyenletesen el nem oszlik a tejben.
- Add hozzá a tojást, a sót, a cukrot, a kardamont és az olvasztott margarint. Keverd el mixerrel vagy kézzel, majd apránként add hozzá a lisztet. Ha a mixer nehezen viszi már a sűrűsödő masszát, akkor kezdd el kézzel gyúrni a tésztát. Gyúrd át jó rendesen, kb. fél órát.
- Add hozzá a maradék lisztet gyúrás közben a tésztához. Akkor kész, ha már nem ragad a kezedhez!
- Fedd be valamivel az edényt, majd helyezd meleg helyre fél órára. A tészta akkor van készen, ha a duplájára megkelt.
- Szórj kevés lisztet a gyúródeszkára, majd a megkelt tészta tetejére is. Óvatosan gyúrd át a levegő buborékok eltávolítása céljából. Fedd le, és hagyd állni 10 percig.
- Kész a pulla tésztád. Döntsd el, mit szeretnél kezdeni vele. Készíthetsz korvapuustit illetve bármilyen típusú pullát. (Töltelék nélkül: pikkupulla, mely alapja a laskiaispullának vagy végtelen variációban mindenféle töltelékkel, pl. voisilmäpulla)
Pikkupulla, laskiaispulla:
- Formálj kb. 5 cm átmérőjű golyókat a tésztából. Törekedj arra, hogy a golyók egyforma nagyságúak legyenek.
- Tegyél a tepsibe sütőpapírt, majd helyezd rájuk a golyócskákat. Hagyd őket állni egy darabig. Ha visszanyeri az alakját, miután kicsit benyomtad az ujjaddal, akkor készen vannak.
- Törd fel a tojást. Tedd egy pohárba és verd fel. Ezután egy ecettel kend meg a pullák tetejét, majd szórd meg ízlésesen a dekorációs cukorral (jégcukor).
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Süsd őket 15-20 percig.
Vágd ketté a pikkupullákat. Az alsó felét kend meg eperlekvárral, majd erre tegyél egy jó adag tejszínt (cukrászati tejszínt használj, ami megtartja a keménységét).
Korvapuusti
- Oszd négy részre a tésztát.
- Nyújtsd ki vékonyra, téglalap vagy négyszög alakúra.
- Kenj olvasztott margarint a tésztára.
- Keverd össze egy kistányérban a cukrot és a fahéjat
- Szórd rá a fahéjas cukrot, hogy egy rétegben egyenletesen befedje a tésztát.
- Csavard fel, majd vágj trapéz alakú darabokat a roládból. Igyekezz egyenlő nagyságú darabokat vágni.
- Fordítsd a tésztát a keskenyebb részével felfelé. A rövidebb alapját nyomd be középen az ujjaddal.
- Tegyél a tepsibe sütőpapírt, majd helyezd rájuk a korvapuustikat.
- Törd fel a tojást. Tedd egy pohárba és verd fel. Ezután egy ecsettel kend meg a pullak tetejét, majd szórd meg ízlésesen a dekorációs cukorral.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Süsd őket 15-20 percig. Ha elkezded érezni a fahéj illatát, akkor hamarosan kisül a korvapuusti. Vigyázz oda ne égjen!