Póréhagymás sonkás pite
PÓRÉHAGYMÁS SONKÁS PITE
HOZZÁVALÓK:
40 g vaj
350 g póréhagyma, karikákra vágva
40 g liszt
350 ml tej
100 g morzsolt sajt
só és fehér bors
csipetnyi őrölt szerecsendió
350 g sovány sonka kockára vágva
375 g fagyasztóból felengedett leveles vajas tészta
1 tojás
1) Melegítsük be a sütőt 220 °C-ra. Olvasszuk föl a vajat egy lábosban, tegyük bele a póréhagymát, és süssük 2-3 percig, hogy megpuhuljon. Vegyük ki szűrőkanállal a karikákat, és tegyük félre. Keverjük a lisztet a vajba, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Tegyük vissza a tűzhelyre, és főzzük sűrűre.
2) Keverjük a forró szószba a sajtot, sót, borsot és a szerecsendiót. Tegyük félre hűlni. Adjuk a pórét és a sonkát a szószhoz, majd kanalazzuk bele egy nagy tűzálló edénybe.
3) Nyújtsuk ki a tésztát 5 cm-rel nagyobbra, mint a sütőedényünk. Vágjunk le egy 2,5 cm-es csíkot, nedvesítsük meg az sütőedény karimáját, és tapasszuk az edény szélére a tésztacsíkot. Kenjük meg egy kis vízzel ezt a csíkot, majd tegyük rá a többi tésztát.
4) Vágjunk egy nyílást a tészta tetejébe. A felesleget vágjuk le, és cakkozzuk ki a széleit. A levágott tésztával díszítsük a tetejét például leveleket formázva (hagyjunk a levegőnek lyukat), és kenjük tojással. Süssük 15 percig, majd további 20 percig.
TIPP:
Díszítsük levelekkel a tésztát és sütés előtt tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre. Ha pihentetjük a tésztát, nem fog összeesni sülés közben.