VEGYES GYÜMÖLCS NYERSEN („RUMTOPF”)
VEGYES GYÜMÖLCS NYERSEN („RUMTOPF”)
Egy ötliteres uborkásüveg aljára egyujjnyi cukrot szórunk, és ráteszünk egy sor idénygyümölcsöt, pl. cseresznyét (nem kell kimagozni, csak jól megmosni és leszárazni). A gyümölcsre egy sor cukrot szórunk, és leöntjük egy késhegynyi benzoesavas nátriummal elkevert 2 dl rummal. Az üveget nem kell lekötni, csak egy kistányérral lefedni. Egész nyáron tehetünk az üvegbe az éppen érő gyümölcsből egy-egy sort, a tetejére mindig 2-3 evőkanál cukrot és ugyanannyi rumot öntsünk. (Tehetünk a gyümölcs közé egy jól megmosott és karikára vágott citromot is, bár ettől kissé fanyar íze lesz.) Ha sárga- és őszibarackot, almát, körtét akarunk az üvegbe tenni, ezeket hámozzuk meg, tegyük 2-3 órára ecetes vízbe és úgy rakjuk a többi gyümölcshöz.
Arra vigyázzunk, hogy a gyümölcsön mindig annyi lé legyen, amennyi ellepi, tehát egyszerre ne rakjunk az üvegbe egy sornál többet. Két-három nap múlva már enged annyi levet, hogy ismét tehetünk bele új adagot.
Ősszel, amikor az üveg már megtelt, a legfelső gyümölcsrétegre bőven szórjunk cukrot, öntözzük meg néhány kanál rummal, és most már kössük le.
Bármikor kivehetünk a gyümölcsből, a maradék nem romlik meg. Leve a legfinomabb gyümölcslikőr.