Házi készítésű szörpök
A SZÖRPÖKRŐL
Semmilyen boltban vásárolható üdítő íze nem ér fel a házilag, frissen készített gyümölcslevek zamatával. Szinte valamennyi idénygyümölcsből készülhet friss szörp, erre legalkamasabbak az alma, a málna, a szőlő, a ribizli, meggy, de a narancs, banán és kivi is kitűnő szörpöt adnak. Az eperből is készítünk szörpöt, általában csak kis mennyiségben, mert színét és színezőképességét hamar elveszíti, bár ez után is felhasználható, kellemes üdítőital marad. Igen kedvelt a csipkebogyó szörp magas C-vitamin tartalma miatt, a bodza-, a pitypang-, és szederszörp is népszerű egyes családokban. A cukorszörpöt kevert (mixelt) italok készítésekor gyakran használjuk.
Akácvirág-szörp
Hozzávalók:
- 70 dkg akácvirág
- 6 l víz
- 3 közepes citrom
- 25 dkg akácméz
- 1,5 kg cukor
- 1 ek aszkorbinsav
- szalicil
Elkészítés
A virágot 15-20 percre vízbe teszem, erősen rázva kimosom a bogarak miatt. A cukrot kevés vízzel feloldom lángon, majd a többivel felöntöm, belekarikázom héjastul a citromot, beleöntöm a citromsavat, és amikor kezd hűlni az akácmézet is elkavarom benne, majd legvégül a virágokat. 2-3 nap alatt összeérnek az ízek, ekkor beleszűröm tüllön a kifőzött üvegekbe.
A szalicilt itt sem bele keverem, mert erősen rákkeltő, hanem az üveg nyakát záró celofánra kenem szét, arra terítem a következő réteg celofánt, vagy az üveg külső száját kenem át alaposan vele, ha más zárást adok neki. Rendkívül ízletes, és különleges üdítő készíthető belőle, és nyári italok keverésénél is gondolhatunk rá!
Almaszörp
(Főzött szörp) Elkészítési idő: 40-60 perc
Hozzávalók:
· alma,
· kristálycukor,
· citrom,
· szegfűszeg,
· fahéj.
Elkészítés: Az almaszörp készítéséhez a legmegfelelőbb a kissé savanykás ízű, ún. borízű alma. A jól megmosott almákat négybe vágjuk, és azonnal citromos hideg vízbe tesszük, hogy ne barnulhassanak. Ezután az almát zománcozott lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, és puhára főzzük. Finom szűrőn vagy ruhán keresztül átszűrjük. Pontosan lemérjük a kapott almalevet, és minden liter léhez számítva 50 dkg krisztálycukrot veszünk, amelyet a lébe keverve erős tűzön felforralunk, majd takaréklángon még 25-30 percig főzzük. Főzőedényében hagyjuk kihűlni, majd üvegekbe téve, kevés szalicilt hintünk a tetejére és légmentesen lezárjuk. Ízlés szerint az alma főzésekor fűszerezhetjük kevés szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal is.
Ananász-szörp
Hozzávalók:
· 1 liter cukorszörp (50%-os),
· 50 dkg friss, reszelt ananászgyümölcs,
· 3 narancs héja lereszelve,
· 2 citrom héja lereszelve,
· 5-6 db szegfűszeg.
Elkészítjük a szörpöt (50 dkg cukor+5 dl víz), beletesszük a hozzávalókat, és az egészet kb. 10 percig gyengén forraljuk, majd leszűrjük, és palackokba töltjük.
Ananász-szörp
Hozzávalók:
· 7 dl víz
· 70 dkg cukor
· 20 dkg friss kopra (vagy 25 dkg kókuszreszelék)
· 1 dl kókusztej (elhagyható)
· 2 narancs héja lereszelve
· 1 citrom héja lereszelve
· 5 db szegfűszeg
· 1 vaníliarúd középen behasítva
Elkészítése: A vízből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a hozzávalókat a kókusztej kivételével, és az egészet kb. 20 percig gyengén forraljuk. Beleőntjük a kókusztejet, és lassan, betakarva kihűtjük. Amikor kézmeleg, kidobjuk belőle a vaníliát és a szegfűszeget, egy napra a hűtőbe tesszük, majd leszűrjük, felforraljuk újra, és palackokba osztjuk. Érdemes minél kisebb egységekre osztani, mert ebből kevés kell egyszerre. Inkább ízesítésre használjuk, mint szomjoltónak. Nekem egy ilyen adag 1-2 évre elég, és szinte csak koktélokba használom fel.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
· 6 db bodzavirág
· 80 dkg cukor
· 4,5 liter víz
· 1 késhegynyi szalicil
Elkészítés: A megmosott bodzavirágot egy 5 literes üveg aljára rakjuk. A cukrot és vizet megmelegítjük. Nem szabad felforralni. Az egészet ráöntjük a bodzavirágra. Az egészet hagyjuk 36 órán keresztül hűlni. Majd az egészet leszűrjük, ízlés szerint ízesítjük. Most már csak fel kell forralni és forrón üvegekbe kell önteni és jól ledugaszolni. Kihűtve, jégkockával fogyasztható. Esetleg jól megy hozzá egy kis citrom lé.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
· 4 liter szörphöz
· 10 db tenyérnyi,
· teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral),
· 1 nagy lédús citrom,
· 1 kg kristálycukor,
· 2 evőkanál ecet,
· 3 dkg citromsav,
· 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum,
· 1 mokkáskanál só.
A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima- vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.
Citromszörp
(friss citromból)
Hozzávalók:
· 1 liter víz,
· 1 kg cukor,
· 3 db citrom,
· 10-15 g citromsav,
· 2 g szalicilsav.
A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilsavat és a citromsavat, forralásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük a két megmosott citrom finoman megreszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után kettős gézen szűrjük, beleöntjük három citrom kifacsart levét, és palackokba töltjük.
Citromfű szörp
(cukorszörp)
Hozzávalók:
· 1 liter víz
· 1 kg cukor
· 1 rúd fahéj
· 10-15 dkg citromfű levél (ízlés szerint)
· 4 citrom leve
A vízből, cukorból a fahéjjal szirupot főzünk, ha kész hagyjuk kihűlni. A citromfű ágakat megmossuk, lecsipegetjük róla a leveleket, és felaprítjuk. A kihűlt szirupot ráöntjük, és állni hagyjuk kb. 20-30 percig. Ezután belecsavarjuk a citromok levét, leszűrjük és fél literesnél nem nagyobb üvegekbe töltjük. Felhasználásakor, egy rész szörphöz 3-4 rész víz, szódavíz, vagy ásványvizet töltünk ízlés szerint.
Csipkebogyószörp
Hozzávalók:
· 1 kg zúzat,
· 4 liter víz,
· 1-1,8 kg kristálycukor,
· 1 liter léhez 10-15 g citromsav).
A friss, érett, dér csípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet az ismert módon kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük.
Szörpkészítés: A léhez a szokásos módon hozzátesszük a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátrium benzoátot oldjunk.
Csipkebogyószörp 2.
Hozzávalók:
· 1 kg csipkehús
· 2 l víz
· 1,75 kg cukor
· szalicil
Elkészítése: A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk, ráöntjük a víz felforralt felét.és a maradéknak a felével azonnal nyakon öntjük. 2 napig állni hagyjuk, közben gyakran megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük. A cukrot a maradék vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük. A bekötésnél használjuk az ismert szaliciles trükköt.
Csipkebogyószörp 3.
Elkészítési idő: 40-60 perc (főzött szörp)
Ezt az egyedülállóan kitűnő ízű szörpöt gyermekek részére ajánlatos készíteni, étvágyfokozó. (enyhe vízhajtó)
Hozzávalók:
· csipkebogyó,
· kristálycukor.
Elkészítés: A megtisztított bogyókat jól megmossuk, lábasba tesszük. Minden 1 kg bogyóra számítottan 3 dl vizet öntünk rá, és nem nagy lángon teljesen puhára főzzük. Ezután finom szőrszitán keresztül áttörjük, ügyelve arra, hogy az apró magok ne kerülhessenek a lébe. Az átszűrt lét pontosan lemérjük, majd kilónként 75 dkg kristálycukrot keverünk hozzá, és gyakori keverés mellett a forrástól számítva 25-30 percig főzzük. Tisztára mosott, száraz, előmelegített üvegekbe tesszük, és légmentesen lezárjuk. Ezzel a főzéssel ugyan teljes C vitamin tartalmat elveszíti a szörp, mert a C vitamin hő hatására lebomlik, de finom lesz.
Fehér ribizliszörp
Hozzávalók:
· 1 kg fehér ribizli
· 1 ek cseresznyepálinka
· 1 ek őszbaracklikőr, vagy barackpálinka
· 1/2 kg fehér köszméte (egres)
· cukor
· szalicil
Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk, leszárazzuk, a köszméte végeit lecsipkedjük. Összeturmixoljuk, és 5 ek kristálycukor hozzáadásával egy porcelánedényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és 90%-nyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a konyakot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szaliciles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból fehér ribizli-dzsemet készítünk. Rendkívül ízletes szörp! Újabban kevés jostát is teszünk bele, úgy még érdekesebb az íze.
Fekete ribiszke-szörp
Hozzávalók:
· 1 kg fekete ribiszke,
· 2,5 liter víz,
· 0,5 kg kristálycukor,
· 1 dkg kristályos citromsav.
A fekete ribiszkét lebogyózzuk, zúzzuk, hozzáadunk 2 liter vizet és a cukrot, majd langyos helyen két-három napig állni hagyjuk, előerjesztjük. Ezután kendőn leszűrjük, a visszamaradt törkölyhöz 0,5 liter vizet öntünk, és beletesszük a citromsavat, felforraljuk, kb. 30 percig melegen tartjuk (mindegy 90° C-on), majd másnapig állni hagyjuk. Ismét leszűrjük, préseljük. Az egyesített ribiszkeleveket kezdődő forrásig melegítjük, majd hagyjuk 50-60° C-ra lehűlni, utána vattán szűrjük. A szörpöt a málnaszörphöz hasonlóan készíthetjük.
Fekete ribizliszörp
Hozzávalók:
· 1 kg fekete ribizli
· 1 ek konyak
· cukor
· szalicil
Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöt, alaposan megmossuk, leszárazzuk. Összeturmixoljuk, és 3 ek kristálycukor hozzáadásával egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a konyakot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szaliciles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból fekete-ribizli-dzsemet készítünk. Rendkívül ízletes szörp! Újabban kevés jostát is teszünk bele, úgy még érdekesebb az íze.
Gyömbérszörp
Hozzávalók:
· 1 l víz
· 1,2 kg cukor
· 5 db friss gyömbér vékonyra szelve
· 3 csomag vaníliás cukor
· 2 citrom karikára vágva héjastul
Elkészítése: A hozzávalókat egy lábosba teszem, összeforralom. Nem sokáig, úgy 5-10 percig rotyogtatom még. Letakarva, bebugyolálva hűtöm ki, szép lassan, hogy az ízek összeérjenek. Fél melegen kikapkodom belőle a citromot, a többinek adok a botturmixszal, majd amikor kihűlt, még 3 órára a hűtőbe rakom. Ha letelt, kikapom, leszűröm többször is. Ha hosszabb távra tervezek, be kell dunsztolni is, majd szalicilos celofánnal lefedni. Hűtőben 8-12 hónapot kibír úgy, egyébként csak 1-2 hónapot. De nem gond, a nagyobb áruházakban mindig kapni friss gyömbért. Jobb, mint a bolti szárított, vagy porított.
Karamellszörp
A kristálycukrot víz hozzáadása nélkül megolvasztjuk, és állandó keverés mellett sötét sárgásbarna színűre pirítjuk. Az olvadékot hideg vízzel hirtelen felengedjük (vigyázat, óvatosan!) és a karamell teljes oldódásáig forraljuk, keverjük. Így a feketekávéhoz hasonló folyadékot kapunk, melyet törzsoldatként használhatunk fel, pl. karamelltej készítésekor. Hűtőszekrényben tároljuk.
Közönséges cukorszörp
Hozzávalók:
· 1,5 kg finom kristálycukor,
· 1 liter víz.
Zománcozott edénybe öntjük a vizet, melyben forralással feloldjuk a cukrot. Az oldatot kétszer-háromszor rövid ideig forrásig melegítjük, és a felverődő habot leszedjük. Kihűlés után palackokba töltjük. Ez a sűrű cukorszörp kevert (mixelt) italok készítésekor gyakran használatos, a recept előírása szerint. Hűtőszekrényben tartjuk.
Málnaszörp készítése
(hideg úton, előerjesztéssel)
Hozzávalók:
· 5 kg málna,
· 2,5 liter víz,
· 5 kg kristálycukor,
· 50 g kristályos citromsav,
· 7,5 g szalicilsav.
A málnát összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet és a kevés vízben külön feloldott citromsavat, majd az egészet két-három napig állni hagyjuk (előerjesztés). Szűrővásznon szűrjük, hagyjuk lecsepegni, de a málnát nem nyomkodjuk ki, különben zavaros levet kapunk. A szűrt lé minden literéhez 1 kg kristálycukrot és 1,5 g szalicilsavat adunk, és oldódásig keverjük. A szörpöt tiszta palackokba töltjük, zárjuk és hűvös helyen tartjuk. A kendőben visszamaradt málnát bor készítésére használjuk fel. Hasonló módon készíthetünk egyéb bogyós gyümölcsökből (pl. szeder, piros ribiszke, stb.) is szörpöt.
Narancsszörp
(friss narancsból)
Hozzávalók:
· 1 liter víz,
· 1 kg cukor,
· 5 db narancs,
· 10-15 g citromsav,
· 2 g szalicilsav.
A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilsavat és a citromsavat, forralásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük három megmosott narancs finoman megreszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után kettős gézen szűrjük, beleöntjük az öt narancs kifacsart levét, és palackokba töltjük.
Őszibarackszörp
(rostos)
Hozzávalók:
· 3 kg magozott őszibarack
· 1 l víz
· 70 dkg cukor
Elkészítése: A gyümölcshúst ledaráljuk, vagy elturmixoljuk. A péphez vízben felforraljuk a cukrot. Összekeverjük, üvegekbe töltjük, majd a forró vízben dunsztoljuk. A forrástól számítva kb. 30 percig gőzöljük, és a vízben hagyjuk kihűlni. A zárásra az ismert szalicilles trükköt alkalmazzuk.
Ha nem akarjuk rostosra, a ledarált gyümölcshúsra tegyünk 4 ek cukrot, csorgassuk rá 1 citrom levét, és hagyjuk állni egy napig. Öntsük fel a víz felével, tüllön szűrjük le. A maradék vízbe rakjuk be a maradék cukrot, és forraljuk fel, aztán öntsük össze. Innentől jöhet a dunszttól a többi.
Pitypang szörp
Hozzávalók:
· 2 marék pitypang virág
· 1 kg cukor
· fél citrom leve
· 1 liter víz
A pitypang (gyermekláncfű) virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Rostos eperszörp
Hozzávalók:
· 3 kg eper (lehet jó érett, de ne legyen közte hibás szem),
· 9 dl forralt és lehűtött víz,
· 1 púpozott teáskanál citromsav,
· 1 púpozott mokkáskanál nátrium-benzoikum,
· 1,8 kg kristálycukor,
· 0,5 dl jó minőségű rum.
Az epret csumájától megfosztjuk, majd többször váltott langyos vízben megáztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, és turmixgépben pépesre zúzzuk. Tálba öntjük, rászórjuk a citromsavat és a tartósítószert. Lehetőleg műanyag kanállal jól összekeverjük, és lefedve a hűtőszekrényben 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomjuk, hogy az eper apró magvai ne kerüljenek a szörpbe. Az eperléhez öntjük a cukrot, és összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor már teljesen feloldódott, belekeverjük a rumot. Szörpös üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Sima- vagy ásványvízzel, esetleg tejjel 1:7 arányban hígítjuk. Kefirrel vagy joghurttal összekeverve kiváló epres joghurtot készíthetünk belőle, de különféle fagylaltokhoz vagy öntetnek is alkalmas. Gyümölcskrémekbe vagy egyéb gyümölcsös süteményekbe kiváló ízesítő. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tároljuk.
Rózsa szörp
Elkészítési idő: 1 óra + száraz dunszt
Hozzávalók 2.5 literhez:
· 60 dkg rózsaszirom
· 1 l víz
· 2 kg cukor
· 1.5-2 dkg citromsav
Előkészítés: A leszedett, friss rózsaszirmokat alaposan mossuk meg, az üvegeket tisztítsuk ki. Készítsük elő a száraz dunszt helyét.
Elkészítés: Az alaposan megtisztított rózsaszirmokat az 1 liter vízben főzzük fel, és forraljuk kb. 5 percig – amíg a szirmok kifehérednek. Ezután gyorsan szűrjük le szitába helyezett tüllruhán keresztül, alaposan nyomkodjuk ki – ügyeljünk, hogy a szirmok között ne maradjon víz. Még melegen tegyük bele a 2 kg cukrot, és folytonos kevergetés mellett olvasszuk azt fel. Ezután ízlés szerint keverjünk a szörpbe citromsavat, majd még forrón töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba. Néhány nap elteltével már fogyasztható a kihűlt szörp. Hűvös helyen tároljuk, 1:8 arányban hígítsuk.
Tipp:
· Bármilyen piros, illatos rózsa jó hozzá, de a legjobb az egyes helyeken pünkösdi rózsának is nevezett tövises, több sziromlevelű, rózsaszín, nagyon illatos, pünkösd táján nyíló virág.
· Vigyázzunk, út mellől és kertészetekből származó növények nem megfelelőek!
· Ez a rózsafaj könnyen tetvesedik, ezért permetezni szokták! A permetezés után minimum 3 hetet várjunk, de a vegyszeres dobozon is rajta szokott lenni, hogy mennyi idő elteltével nem veszélyes az egészségre.
· Óvatosan nyomkodjuk ki a forró szirmokat, mert megégetheti a kezet.
· Azért kell sietni a szirmok kinyomkodásával, hogy a rózsa illata és zamata megmaradjon.
· Ha a cukor nem akar felolvadni, egy kicsit gyújtsunk a szirup alá, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Vigyázzunk, ekkor már ne forraljuk, mert a szörp veszít a zamatából, illatából.
· Citromsav helyett használhatunk ugyanannyi mennyiségű borkősavat is, de ez a megoldás jóval drágább.
· Száraz dunszt: a forrón megtöltött üvegeket tegyük meleg, kibélelt helyre, és meleg takarókkal takarjuk le, hogy lassabban hűljenek ki.
· Ha mégis forrásnak indulna a szörp, akkor literenként 1.5 g nátrium-benzoát tartósítószert adjunk hozzá, amit előzőleg 0.5 dl forró vízben feloldottunk. Ezt hozzákeverhetjük a hideg, vagy akár az újra felforralt szörphöz is.

Szamócaszörp
Hozzávalók:
· 70 dkg erdei vagy 60 dkg kerti szamóca,
· 40 dkg porcukor.
A megmosott és csumázott szamócát porcelán tálba tesszük, főzőkanállal zúzzuk, összekeverjük a cukorral, lefedjük, és 24 óráig állni hagyjuk. Ezután a levét leszűrjük, és a saját magától, nyomkodás nélkül lecsepegett levet néhány percig mérsékelten forraljuk. A tetején képződött habot leszedjük. A kihűlt szörpöt palackokba töltjük, zárjuk, és hűvös helyen tároljuk. A megadott mennyiségből 4-5 dl szörpöt kapunk.
Vaníliás cukorszörp
Hozzávalók: 1 kg közönséges cukorszörpbe egy rúd vaníliát aprítunk, és melegen (70-80° C-on) állni hagyjuk, hogy a vanília ízét a szörp jól átvegye. Kihűlés után az oldatot leszűrjük, és palackba töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk.
Vegyes gyümölcsszörp
(főzött szörp)
Hozzávalók:
· 1 kg ribizli
· 20 dkg meggy
· 20 dkg köszméte
· 1-2 ek rum
· Kb. 70-80 dkg cukor
· szalicil
Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk. A meggyet kimagozzuk, a köszméte két végét lecsípjük. Összeturmixoljuk őket, és 5 ek kristálycukor hozzáadásával egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és 3/4 annyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a rumot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szalicilles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból, ribizlidzsemet készíthetünk.
Vörösboros málnaszörp
Hozzávalók:(3 főre)
· 2 kg nagy szemű érett málna,
· 1,5 liter jó minőségű, édes vörösbor,
· 1 kg kristálycukor,
· 4 szem szegfűszeg,
· darabka fahéj.
A málnát kisebb adagokban, tésztaszűrőbe téve gyenge vízsugár alatt megmossuk, majd lecsöpögtetjük. Jó nagy műanyag vagy porcelántálba tesszük, és villával összezúzzuk. Ráöntjük a vörösbort, és jól összekeverjük. Ezután ritka szövésű vászonruhán (gézen vagy tüllön) az egészet átnyomjuk. A lecsurgó levet lábosba öntjük, beletesszük a fűszereket, és hozzáadjuk a cukrot. Folytonos keverés közben a forrástól számított 45 percig forraljuk. A közben képződött habot folyamatosan leszedjük a tetejéről. Lefedjük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Csak ezután töltjük hosszú nyakú palackokba. Légmentesen ledugaszoljuk, és végleges helyére állítjuk. Megjegyzés: Nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is, hiszen a hosszú forralási idő alatt az alkohol elillan belőle. Szóda-vagy ásványvízzel, tejjel, kefirrel, joghurttal egyaránt fogyasztható.
Levendulaszörp
LEVENDULASZÖRP
Hozzávalók:
1l víz 1 kg cukor 5-6 friss levendula virág vagy 2-3 ek szárított citrom menta
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beletesszük a levendula-virágokat, néhány menta-levelet és facsarunk bele citromot. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni, másnap pedig leszűrve üvegekbe töltjük. Fél évig hűtőben is eláll.
Szárított levendulából pedig bármikor – a tél folyamán is – készíthetjük e nyarat idéző, frissítő italt.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
HoHohHo! biorich.eoldal.hu posologie xanax 1mgdrug interactions between xanax and advil <a href=http://tramadoly.com/>tramadol online</a> slow taper off xanaxare green xanax bars stronger than yellow
Five News Nere
(Xaxjaf, 2020.04.11 16:53)Go to> biorich.eoldal.hu <a href="http://buyxanaxusa.com/#">get here</a> xanax effectsxanax dosage
Замена глубинных насосов Грозный
(teleinspodody, 2020.04.10 10:16)Основываясь на долголетний производственный опыт в этом вопросе и профессиональную бригаду экспертов, по , замена насоса в скважине, гидродинамическая очистка, <a href=https://belgvod.ru>обследование водозабора</a>, промывка дренажной канализации, поставка водоподъёмных труб, телеинспекция артезианских скважин, очистка трубопроводов высоким давлением и тому подобное. Данные сервисы обширно применяются во всевозможных секторах, например таких как сельское хозяйство, ирригация, жилой и коммерческий сектор. Вся наша команда специалистов так же имеет в распоряжении 13 летний производственный опыт во многих областях, все это позволяет нашей фирме производить подобные работы такие услуги как прочистка канализации, оборудование скважины, прочистка ливневой канализации, прочистка дождевой канализации, установка пьезометрических трубок, очистка ёмкостей питьевого водоснабжения, замена водоподъёмной трубы в скважине, поставка скважинных трубсверхэффективно и быстро. Представленные услуги ценятся нашими заказчиками за их быстрое исполнение и конкурентную расценочную программу.
Как создать карту сайта
(alexNen, 2020.04.10 08:58)Как быстро создать xml карту сайта: https://webmaster404.ru/viewtopic.php?f=2&t=2
ip only hassleholm ecuniphi.se
(ecuniphi.se, 2020.04.09 16:56)
Hola! I've been following your site for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent job! ecuniphi.se/decorations/ip-only-haessleholm.php ip only hassleholm
פרטים נוספים
(MarioNek, 2020.04.09 16:18)
אם אתה מחפש שירות אדיב ודיסקרטי באמת,
הגעת למקום הנכון..<a href=https://israelnightclub.com/%D7%A0%D7%A2%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%95%D7%99/>.</a>
Youtube to mp3 downloader
(Keepvid859y, 2020.04.08 12:15)
Hi fellows, just came across your wonderful website and would like to post some free userful websites.
The Best free online <a href=https://keepvid.ch/pt/youtube-to-mp3>YouTube mp3</a> tools.
New <a href=https://flvto.ch/de/youtube-converter>youtube converter</a> website.
The Best and stable <a href=https://2conv.ch/>YouTube video Downloader</a>
New <a href=https://ytmp3.ch/>youtube to mp3</a> website.
Service clean nyc
(maidsMaini, 2020.04.07 23:10)
Specialists give an opportunity you to put in order your favorite apartment. Home significance current pace of life- free time. Additionally on own cleaning residential premises need give all weekend. Will have to postpone tour shopping and other important things. <a href=https://maidsmanhattan.club>maids midtown west</a> - it is actually effortless, convenient and also budget-friendly along with our business.
<a href=https://maidsmanhattan.club/><size>8]</size></a>
This cleaning company in Barum Hill provides high quality work in reasonable terms prudent value.
Taking advantage services cleaning company in Union Square, will it only large corporation, people release from themselves daily worries, in the area maintenance cleanliness. Because clean place - this is not so much company, but also general feeling regarding their owners.
<size>6]</size>
Special cleaning housing, and specifically certain type processes or by season ( harvesting snow). We always in Upper East Side open to communicate with customers, in connection with this we will be always happy reviews on our favorite work!
p piller efter graviditet ecuniphi.se
(ecuniphi.se, 2020.04.07 21:54)
We stumbled over here by a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page for a second time. ecuniphi.se/trends/p-piller-efter-graviditet.php p piller efter graviditet
rod ansigtshud ecuniphi.se
(ecuniphi.se, 2020.04.06 18:44)
I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thank you ecuniphi.se/useful-tips/rd-ansigtshud.php rod ansigtshud
Ahrrzg iphmdj
(Qyxonx, 2020.04.06 07:04)Ewijwn jlfxju <a href="http://edmpcialis.com/">cialis generic name</a> buy cialis online safely
vad ar jast ecuniphi.se
(ecuniphi.se, 2020.04.06 03:29)
Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly. ecuniphi.se/skin-care/vad-aer-jaest.php vad ar jast
пакеты вкладыши
(Richarddic, 2020.04.05 23:36)
Наша служба грузоперевозки была организована с целью, чтобы нашим потребителям было комфортно. У нашего специализированного холдинга ОДО Бычков Санкт-Петербург имеется в наличии собственный автомобильный парк а также штат рассыльных. Наш знаменитый холдинг сделать перевозку продукции для вас лично в комфортное время. Для этого обязательно сделаете заказ данную услугу. В том случае ваше изделие будет доставлено особо быстро и точно. Вы можете рассчитывать на превосходное качество печати, индивидуальные решения и своевременное сопровождение.
<a href=https://paketos.ru/catalog/pakety-iz-polipropilena-s-pryamougolnym-dnom/>Пакеты из полипропилена с прямоугольным дном</a>
Более 15 лет специализированнго предприятияОАО ВОЛЬФГАНГ Урус-Мартан приходить на выручку предприятиям во всяких секторах экономики индустрии находить образцовые решения для упаковки своих готовой продукции. Мы ценим новинки, гибкость, уклон на клиента и желание к вечному развитию. Гигантский ассортиментный набор выпускаемой продукции (пакеты из полипролилена с плоским дном ), позволят реализовать пожелания очень взыскательных покупателей. Транспортировка товара исполняется в любой район страны.
notarieel broederschap ecuniphi.se
(ecuniphi.se, 2020.04.05 21:03)
It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this submit and if I may just I desire to counsel you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles relating to this article. I desire to learn even more issues about it! ecuniphi.se/decorations/notarieel-broederschap.php notarieel broederschap
eiwitshake natuurlijk ecuniphi.se
(ecuniphi.se, 2020.04.05 14:01)
Yes! Finally someone writes about
Unquestionably consider that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest factor to keep in mind of. I say to you, I definitely get annoyed even as people think about issues that they just do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top as smartly as outlined out the whole thing with no need side effect , folks could take a signal. Will probably be again to get more. Thank you <a href="http://ecuniphi.se/map52.php">eiwitshake natuurlijk</a> eiwitshake natuurlijk
lansstyrelsen vastra gotalands lan
(lansstyrelsen vastra gotalands lan, 2020.04.05 03:55)
Hi there to every body, it's my first pay a quick visit of this web site; this web site includes awesome and actually excellent information for visitors. kaala.interestinghere.be/trends/laensstyrelsen-vaestra-goetalands-laen.php lansstyrelsen vastra gotalands lan
GTA 5 APK
(ElainaBot, 2020.04.03 20:04)Additionally, there are thousands of people who want to download and play with <a href=https://vinagame.mobi/>GTA 5 APK</a>. Today you can get this done by simply visiting a site mentioned by me. There you will be given a version of the program.
Homewyse kitchen remodel
(contractorfup, 2020.04.03 11:31)
General contractor New York
The job of General building New York is actually to move to the customer the whole entire establishment in its entirety, and also not in the form of separately carried out work. Of particular significance is the job of the overall specialist during the course of the large-scale building and construction of flats of household type, industrial facilities, office locations.
<b><a href=https://grandeurhillsgroup.com/>renovation</a>;</b>
<u>Industrial properties.</u>
Today, the list of building services consists of several corporate interior design. An real estate investor as well as a consumer may invest a ton of time-solving on all business concerns. A even more sensible option is actually to delegate this duty to General construction NY.
Очень полезная информация находится здесь!
(JesseTagma, 2020.04.02 21:30)
Добрый день, хочу посоветовать самый полезный
и нужный сайт для каждого человека! Смотрите внимательно информацию и
не благодарите!
http://www.tell-all.ru/osnovnyie-osobennosti-arendyi-taksi-v-irkutske/
https://penza-post.ru/zakazayu-taksuy.dhtm
http://vikna.if.ua/cikavo/104243/view
hemmagjord harinpackning for skadat har
(hemmagjord harinpackning for skadat har, 2020.04.02 10:38)
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers! ratve.interestinghere.be/trends/hemmagjord-hrinpackning-foer-skadat-hr.php hemmagjord harinpackning for skadat har
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91
Get usa 2020
(tramjaf, 2020.04.14 07:57)