Házi készítésű alkoholos és mentes italok, koktélok
ABSZINTKOKTÉL
Kevés törött jég, 10 kávéskanál porcukor, 8 dl abszint és 2 dl unicum, 1 citrom apróra vágott héja. Jól összekeverjük, pohárban szalmaszállal tálaljuk.
ALMABOR
Érett, borízű almát összezúzunk, 1 kg almához fél liter vizet teszünk. Félnapi állás után kisajtoljuk. Az így elkészített mustot kotyogóval ellátott hordóba tesszük, és erjedni hagyjuk. Mikor már jó borillatú, leülepedett, palackokba fejtjük, ledugaszolva elraktározzuk.
BORLEVES
3 tojássárgáját 8 dkg cukorral habosra keverünk. Adunk hozzá reszelt citromhéjat, 4 dl borral, 2 dl meleg vízzel feleresztjük. Tűzhelyen addig verjük habverővel, amíg felfő, akkor hideg vízbe állítjuk, kihűlve tálaljuk, de melegen is jó.
BORLIKŐR
1 liter vörös bort, fél liter rumot, 25 dkg cukrot felfőzünk, amíg a cukor elolvad. Ha meghűlt, két kávéskanál meggylikőr-eszenciát vagy vaníliaeszenciát adunk bele, jól összerázzuk és fogyaszthatjuk. Nem sokáig tartható el. Fehérborból ugyanígy készül köménymag- vagy ánizsmag-eszenciával. Rázzuk össze. Rum helyett 3 dl tisztaszeszt öntünk bele.
CSÁJA
Finom teát főzünk, égetett cukorral szűrjük, a csészébe jó sok rumot teszünk. A teát beleöntjük, tetejére egy szelet citromot teszünk, és egy pohár vanílialikőrt öntünk rá. Ha hidegen akarjuk, jégre tesszük, melegen pedig égő rummal a tetején adjuk fel.
CSIPKEBOGYÓBOR
Érett, de még nem dércsípett bogyónak levágjuk a két végét úgy, hogy a mag látszódjék, és lemérünk belőle egy litert. Megmossuk, megfelelő nagyságú üvegbe tesszük. 3 liter vízben felfőzünk 80 dkg cukrot, lehűtjük, hidegen a bogyóra öntjük. 3 hónapig meleg helyen (konyhában) tartjuk, néha felrázzuk. 3 hónap múlva szűrőpapíron átszűrve, üvegekbe öntjük, bedugaszoljuk, pincében, homokban raktározzuk. Minél tovább érlelődik így, annál erősebb a bor. Vagy: 1 és fél kg bogyóhoz, 1 és fél kg cukrot 3 liter hideg vízben feloldunk. Nagy üvegben érleljük úgy, hogy 14 napig meleg helyen, lazán takarjuk le az üveg száját, fel-felrázogatjuk vagy keverjük, azután légmentesen lekötjük, és tovább is ott tartjuk 5 hónapig, utána leszűrjük szűk szájú üvegekbe, és ledugaszoljuk. A bogyót még egyszer lehet, használni, ha leszűrtük róla a bort, 2 liter hideg vizet öntünk rá, egy hónapig hagyjuk állni, ekkora a cukor kilúgozódik. Gyengébb, de finom bor lesz belőle.
DIÓLIKŐR
15 dkg zöld diót négy részre vágunk, bő szájú üvegbe tesszük, 1 liter alkohollal leöntjük, 5 napig erős napon érleljük. 1 kg cukrot barnára pirítunk, 4 dl vízzel felforraljuk, amíg a cukor elolvad. A dióról leöntve az alkoholt, összeöntjük a cukorral, üvegekbe töltjük, jól ledugaszoljuk, és 4 hét múlva fogyasztjuk.
DIÓPÁLINKA I.
2 liter törköly- vagy barackpálinkába 10 szem zöld dió, felvagdalva gerezdekre, 50 dkg cukor, 1 kávéskanál ánizsmag, 1 csipet köménymag, pár szem szegfűszeg, 1-2 darab fahéj, 1 narancs héja szükséges. Mindezt egy háromliteres üvegbe töltjük, 5 napig napon érleljük, néha felrázzuk, azután hűvös helyen legalább két hónapig állni hagyjuk.
DIÓPÁLINKA II.
Bő szájú háromliteres üvegbe 30 db négyfelé szelt zöld diót teszünk, ráöntünk 7,5 dl finom szeszt és 2 dl vizet, amelyet 6 kockacukorral felfőzünk. Bedugaszoljuk, és így hagyjuk állni hűvös helyen egy hétig. Ekkor teletöltjük az üvegeket felforralt és kihűtött vízzel, új parafadugóval szorosan bedugaszoljuk, lepecsételjük, és csak 3 hónap múlva nyitjuk ki. Szűrőpapíron keresztül üvegekbe töltjük, az előbb leírt módon ledugaszoljuk használatig. Minél tovább áll, annál jobb.
ÉDES MUST TARTÓSÍTÁSA
Szüretkor, mikor a szőlőt kipréselik, a mustból egynapi pihenés után üvegekbe szűrünk. Minden öt liter mustra egy lapos kávéskanál szalicilt teszünk, úgy, hogy csak az üveg száján a tetejére öntjük. Tüllel lekötjük, egy hónap múlva ledugaszoljuk. Nem forr ki, édes és vitamindús tartalma megmarad.
GIN FIZZ KOKTÉL
4 cl gint, 2 cl citromlét és 1 cl cukorszirupot összerázzunk néhány szem jéggel, majd „longdrinkes” pohárba szűrjük, 3-4 jégkockával. Miután átszűrtük, beleöntünk 15 cl szódavizet. Megkeverjük és citromkarikákkal díszítjük. Szívószállal kínáljuk. Gin helyett kipróbálhatjuk vodkával vagy brandy-vel, whisky-vel.
KAJSZI- ÉS ŐSZIBARACK-PÁLINKA
20 jó érett, meghámozott barackot laskára szelve üvegbe rakunk, beleteszünk 50 dkg cukrot, ráöntünk 2 liter finom gabonapálinkát, lekötjük vagy ledugaszoljuk, és három hónapig állni hagyjuk, majd leszűrjük és palackozzuk.
KÁVÉLIKŐR
1 liter erős feketekávéhoz, 1 liter vízben, 1 kg cukorból, 1 rúd vaníliából szirupot főzünk. Mikor lehűlt, fél liter 96 fokos szeszt adunk hozzá. Szűrőpapíron keresztül üvegbe töltjük, ledugaszoljuk, többször felrázva egy hónapig állni hagyjuk, azután fogyasztjuk.
LONG ISLAND ICE TEA
2 cl Fehér rum, 2 cl Dry Gin, 2 cl Vodka, 2 cl Tequila Silver, 1 cl Curacao Triple Sec, 8 cl Sweet & Sour sékerben összerázunk jéggel, majd hosszú italos pohárba szűrjük, amiben már kb. 3-5 szem jégkocka van. 6 cl Cola-t ráöntünk és citromkarikával díszítjük. Szívószállal szervírozzuk.
MANHATTAN KOKTÉL
4 cl Canadian Whisky, 2 cl Vermut Rosso és 1 csepp Angostura Bitter-t összekeverünk és pohárba öntünk. Választhatjuk jéggel vagy anélkül. Koktélcseresznyével díszítjük. Kanadai whisky helyett Bourbon whisky-vel is készíthetjük.
MÁLNASZÖRP
1 kg málnát fél liter vízzel porcelántálban kézzel jól összetörünk. 24 óráig hideg helyen lefedve állni hagyjuk. Másnap tüllzacskóba, amelybe előzőleg 1 kg cukor, egy csapott kávéskanál borkősav, ugyanannyi szalicil keverékét tettük. Öt-hat órát csurgatjuk, közben a zacskót kicsit megmozgatjuk, meglazítjuk, a cukrot kevergetjük, hogy hamarabb olvadjon. Ha már teljesen elolvadt a cukor, egy evőkanál rumot öntünk hozzá, jól összekeverjük. A zacskót egy kicsit megnyomkodhatjuk. Vigyázva csavarjuk ki a levét, mert seprős lesz a szörpünk. Szűk szájú üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Nem kell főzni. Így készítjük a ribizli-, szeder- és kajszibarack szörpöt is, csak a kajszibarackot meghámozzuk előbb és húsdarálón ledaráljuk.
MÁLNA- VAGY SZAMÓCALIKŐR
Fél kiló gyümölcs leve, 5 dkg cukor, 2 citrom leve, 3 cl likőr, hidegen pár órát állni hagyjuk. Azután egy üveg pezsgővel vagy egy liter borral, 2,5 dl ásványvízzel, kevés törött jéggel elvegyítve felszolgáljuk.
MEGGYBOR
A meggyet laskaszűrőn jól átnyomkodjuk. Az így nyert levet szitán kevergetve áteresztjük. A szitában fennmaradó sűrű részből lekvárt készítünk. A tiszta meggylé minden literjéhez 2 liter vizet és 1 kg cukrot teszünk. Ezt hidegen jól összekeverjük, és szűk szájú demizsonba töltjük úgy, hogy az üveg negyedrésze kimaradjon. Az üveg szájára egy nagyobb dugót teszünk, nem kell bedugni, mert a forrás szétvetheti az üveget. Kb. 10 nap alatt kiforr, és 14 fokos finom bor lesz belőle. Nem túl meleg helyre, konyhába vagy kamrába tesszük, amíg kiforr. Lehetőleg apró szemű fekete meggyet használjunk (cigánymeggynek is hívják), de vörös- vagy hasonló meggyből is jó.
MEGGYLIKŐR
1 és fél kg meggylé, 1 kg cukor, 2 dl víz, 1 rúd vanília, fél liter szesz. A cukrot a vaníliával 2 dl vízben olvadásig felfőzzük. A meggy levét és a szeszt hozzáöntjük. Jól összerázzuk, üvegekbe töltjük. Lekötjük papírral, 2-3 napig állni hagyjuk, azután átszűrve, szűk szájú üvegekbe öntjük. Ledugaszolva két-három hétig feküdni hagyjuk, azután fogyaszthatjuk.
MEGGYSZÖRP
1 kg vörös- vagy hólyagosmeggyet kimagozunk, fél liter vízzel, 1 púpos kávéskanál borkővel, kézzel egy porcelántálban jól összetörjük, 24 órára hűvös helyre tesszük lefedve. Utána 1 kg cukor és 1 púpos kávéskanál szalicil keverékével csepegtetjük csurgatózacskón keresztül négy-öt óra hosszat, közben kevergetjük, hogy a cukor hamarabb olvadjon. Ha elolvadt a cukor, még kézzel megpréseljük kissé a zacskót, hogy a lé jól kijöjjön. Szűk szájú üvegekbe töltjük, lekötjük tüllel négy-öt napra, ezután új parafadugóval ledugaszolva eltesszük.
MELEG BOR
Savanyú újborból vízzel felerészben hígítva, kevésbé savanyú borból 1 liter borhoz 2-3 dl vizet adva készítjük. Borssal vagy koriandermaggal, esetleg citromhéjjal ízesítjük, majd felfőzzük. Mikor felfőtt, literenként 25 dkg cukrot keverünk hozzá, de a cukorral már nem főzzük, mert ha a cukor elfő, savanyú lesz a bor. Meleg vízzel félig töltött edényre tesszük a lábast, hogy a bort melegen tartsuk.
METROPOLITAN KOKTÉL
4 cl Brandy, 2 cl Rosso Vermut, 1-2 csepp Angostura bitter és 1 kávéskanálnyi Curacao Triple Sec-et összekeverjük egy sékerben. Jó sok jéggel, koktélpohárban szervírozzuk.
NARANCSLIKŐR
10 db narancs reszelt héját 1 g szegfűszeggel, 6 dl szesszel, 2,5 dl vízzel összerázunk üvegben. Ledugaszolva melegebb helyen (konyhában) hagyjuk öt-hat napig. Ekkor 80 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk, a szeszt átszűrve, még melegen összerázzuk a sziruppal. Ha kihűlt, üvegekbe öntve, ledugaszolva egy évig hagyjuk állni.
NARANCSOS TEÁS PUNCS
Háromnegyed liter vízzel, 1 kg, narancs héján ledörzsölt kockacukorból szirupot főzünk. Mikor forr, belevegyítjük 10 narancs és 2 citrom levét 1 narancs vékonyan lehámozott héjával együtt. Még egyszer felforraljuk, azután összekeverjük 2 liter vízből főzött erős teávalm 3-4 dl rummal. Átszűrve akár melegen, akár hidegen tálalható.
ŐSZIBARACK-PÁLINKA
Befőzéskor az őszibarack magjából mérjünk le 2 kg-ot, tegyük üvegbe; 25 dkg cukrot egy háromliteres lábasba öntünk, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Forraljuk fel, amikor már erősen forr, öntsünk hozzá 2 liter jó pálinkát, ezzel egy negyedórányit még forraljuk, utána ráöntjük a magra. Ízesíthetjük egy fél rúd apróra vágott vaníliával. Kössük le vagy dugóval zárjuk le légmentesen (üvegtől függ). 10 napig állni hagyjuk, de naponta megrázogatjuk (vigyázzunk az üvegre). 10 nap után szűk szájú üvegbe leszűrjük. Újból feltölthetjük ezen a módon, csak 14-16 napig érleljük a konyhában.
PEZSGŐKOKTÉL
Törött jég, 10 kávéskanál porcukor, fél citrom leve, 1 cl angolkeserű, 1 üveg pezsgő, 20 szem kimagozott cseresznye. Az előírt anyagokat jól összekeverjük, poharakban adagoljuk.
RIBIZLIBOR
Fél liter gyümölcslé, 1 liter víz, 75 dkg cukor. Többször felkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Uborkásüvegben készítjük, amelyet ritka szövésű ruhával vagy tüllel kötünk le. Langyos helyre, nem napra állítjuk. Ha jó, borillatú és megtisztult, leszűrjük. Üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk.
RUMKÉSZÍTÉS TEÁVAL
1 dkg teát fél liter vízben megfőzünk. Leszűrjük, kihűtjük. Fél liter szeszt, 1 dkg rumeszenciát, 1 dkg vaníliaeszenciát, 3 dkg pirított cukrot 1 dl vízben főve felolvasztunk, és ezzel az egészet összerázzuk. Tea helyett fél liter forralt vizet is használhatunk. Minél tovább áll, annál jobb.
SZILVESZTERI PUNCS
10-12 személyre: 20 dkg kockacukrot ledörzsölünk egy narancs és egy citrom héján. Ráöntünk 2 liter jó forró, sötét teát. 8 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral jól kikeverjük, lassan hozzáöntjük a forró cukros teát, és tűzön kissé forrósítjuk – habverővel keverve -, de forrásig nem kell ott keverni, csak pár percig, amíg átmelegszik. Levéve a tűzről, hozzáöntünk 2,5 dl rumot, egy citrom levét, és poharakba töltve azonnal fogyasztjuk. Kisebb vizespohár vagy decisnél nagyobb borospohár a legalkalmasabb.
TOJÁSLIKŐR
Fogyasztás előtt legalább 5-6 nappal elkészítjük, és hideg helyen tartjuk, közben többször felrázzuk az üveget. 5 nyers tojássárgát 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadjuk fél rúd vanília kikapart belsejét, hozzákeverünk fél liter langyos tejet és végül 3 dl tiszta alkoholt, majd jól összerázzuk.
TOJÁSOS KONYAKLIKŐR
30 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot 5 tojássárgájával egy órán át habosra keverünk. 5 dl forralt tejjel, 4 dl szesszel vagy konyakkal jól összerázzuk, ledugaszoljuk. Három-négy nap múlva fogyasztható, de egy évig is eláll.
ÜRMÖSBOR
1 liter borhoz 2 dl rumot, 25 dkg cukrot adunk. Jól felforraljuk, lehűtjük, üvegekbe töltjük. Egy hónapig eláll.
VERESSZILVA- ÉS MEGGYBOR
Fél liter átpasszírozott szilvabefőttet 5 liter vízzel, 1 kg cukorral, 1 dkg élesztővel egy 6-7 literes edényben összekeverünk. Lefedve 6-8 napig érleljük a konyhában, ha már jó borízű, leszűrjük szűrőszitán egy másik edénybe. Az aljára leülepedett seprőt kiöntjük. A leszűrt bort pihentetjük egy napig, utána már nem öntjük ki. Bő szájú befőttesüvegekbe töltjük, az üvegeket ledugaszoljuk, hideg helyen sokáig eláll. A meggybor ugyanígy készül. Nyáron, érés idején is készíthetjük, jó hűsítő ital. Télen teát, meleg bort pótol, ízesíthetjük darált koriandermaggal vagy pici törött borssal és egyharmada vízzel vegyítve főzzük fel. Cukrot felfővés után, ízlés szerint teszünk bele.
VÉRES SZEM SÖRKOKTÉL
Egy hosszú, italos pohár aljára 1-1 csipet sót, borsot dobunk. 15 cl világos sört ráöntünk, majd 15 cl paradicsomlevet és végül beleütünk egy tojást. Keverés nélkül kínáljuk.
A bor- és sörkészítésről bővebben a későbbiekben olvashat, ezen címszavak alatt.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Классный сайт, все заходим - Все бесплатно
бен тен новые серии 2017 смотреть онлайн бесплатно все серии подряд http://filmchikjdcdsuper.ct8.pl/25934-ben-ten-novye-serii-2017-smotret-onlajn-besplatno.html - http://filmchikjdcdsuper.ct8.pl/25934-ben-ten-novye-serii-2017-smotret-onlajn-besplatno.html
великолепная ын су дорама http://filmikinogqpzseriay.ct8.pl/13291-velikolepnaja-yn-su-dorama.html - http://filmikinogqpzseriay.ct8.pl/13291-velikolepnaja-yn-su-dorama.html
любовницы сезон 3 серия 1 http://vsekinohhxmonline.ct8.pl/36102-ljubovnicy-sezon-3-serija-1.html - http://vsekinohhxmonline.ct8.pl/36102-ljubovnicy-sezon-3-serija-1.html
человек паук фильм 2 http://seriyakinokwqaprosmotr.ct8.pl/62433-chelovek-pauk-film-2.html - http://seriyakinokwqaprosmotr.ct8.pl/62433-chelovek-pauk-film-2.html
сверхъестественное 9 сезон рен тв озвучка http://kinozoombymcleon.ct8.pl/41816-sverhestestvennoe-9-sezon-ren-tv-ozvuchka.html - http://kinozoombymcleon.ct8.pl/41816-sverhestestvennoe-9-sezon-ren-tv-ozvuchka.html
http://filmikinogqpzseriay.ct8.pl/06134-smotret-shapovalov-vse-serii-podrjad-v-horoshem-kachestve.html - смотреть шаповалов все серии подряд в хорошем качестве бесплатно
http://kinotvjffne.ct8.pl/68438-smotret-riccoli-i-ajls-3-sezon-onlajn-besplatno.html - смотреть риццоли и айлс 3 сезон онлайн бесплатно в хорошем качестве
смотреть онлайн мистер пиклз 1 сезон http://kino-fswztkz.ct8.pl/32898-smotret-onlajn-mister-piklz-1-sezon.html - http://kino-fswztkz.ct8.pl/32898-smotret-onlajn-mister-piklz-1-sezon.html
http://tvfilmsmuixnik.ct8.pl/51645-zhenskaja-dolja-indijskij-serial-smotret-onlajn-na.html - женская доля индийский сериал смотреть онлайн на русском
вишневый сезон 1 сезон 2 серия http://filmikinogqpzseriay.ct8.pl/81572-vishnevyj-sezon-1-sezon-2-serija.html - http://filmikinogqpzseriay.ct8.pl/81572-vishnevyj-sezon-1-sezon-2-serija.html
Лучшие фильмы онлайн
(ThomasLaubs, 2019.06.26 23:05)
Классный сайт, все заходим - Все бесплатно
http://uzhasitvwhtqoonline.5v.pl/77501-smotret-zakrytaja-shkola-2j-sezon.html - смотреть закрытая школа 2й сезон
смотреть терминатор все части по порядку в хорошем качестве http://multikwsvlnik.5v.pl/83712-smotret-terminator-vse-chasti-po-porjadku-v.html - http://multikwsvlnik.5v.pl/83712-smotret-terminator-vse-chasti-po-porjadku-v.html
ходячие мертвецы 720 http://cinemaxxbpbeprosmotr.5v.pl/68254-hodjachie-mertvecy-720.html - http://cinemaxxbpbeprosmotr.5v.pl/68254-hodjachie-mertvecy-720.html
http://filmshd1080qsfmsmotr.5v.pl/39297-onlajn-film-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - онлайн фильм бесплатно в хорошем качестве hd 720
фильм аватар смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве hd 1080 http://filmlskusmotr.5v.pl/83051-film-avatar-smotret-onlajn-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - http://filmlskusmotr.5v.pl/83051-film-avatar-smotret-onlajn-besplatno-v-horoshem-kachestve.html
http://uzhasitvwhtqoonline.5v.pl/67776-multfilm-aisty-2016-smotret-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - мультфильм аисты 2016 смотреть бесплатно в хорошем качестве hd 720
http://kinoxakganposmotret.5v.pl/23662-smotret-besplatno-tabu.html - смотреть бесплатно табу
мелодрама 2017 россия односерийный http://123kinoopjkdom.5v.pl/76972-melodrama-2017-rossija-odnoserijnyj.html - http://123kinoopjkdom.5v.pl/76972-melodrama-2017-rossija-odnoserijnyj.html
http://superkinoqweqsmotr.5v.pl/52898-melodramy-na-tvc.html - мелодрамы на твц
http://kinozoomsyrlsuper.5v.pl/28462-igry-prestolov-vse-sezony-smotret-onlajn.html - игры престолов все сезоны смотреть онлайн hd 720
побег из тюрьмы hdrezka http://superkinoqweqsmotr.5v.pl/71710-pobeg-iz-tjurmy-hdrezka.html - http://superkinoqweqsmotr.5v.pl/71710-pobeg-iz-tjurmy-hdrezka.html
скачать фильмы 2017 года которые уже вышли бесплатно http://kinozoomsyrlsuper.5v.pl/46904-skachat-filmy-2017-goda-kotorye-uzhe-vyshli.html - http://kinozoomsyrlsuper.5v.pl/46904-skachat-filmy-2017-goda-kotorye-uzhe-vyshli.html
экзорцизм амитивилль смотреть онлайн http://pumafilmpoejleon.5v.pl/17986-ekzorcizm-amitivill-smotret-onlajn.html - http://pumafilmpoejleon.5v.pl/17986-ekzorcizm-amitivill-smotret-onlajn.html
http://superkinoqweqsmotr.5v.pl/59006-fantastika-2016-2017-smotret-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - фантастика 2016 2017 смотреть бесплатно в хорошем качестве hd 720
смотреть онлайн мелодрамы русские односерийные 2017 http://pumafilmpoejleon.5v.pl/25395-smotret-onlajn-melodramy-russkie-odnoserijnye-2017.html - http://pumafilmpoejleon.5v.pl/25395-smotret-onlajn-melodramy-russkie-odnoserijnye-2017.html
симпсоны гриффины американский папаша смотреть онлайн http://pumafilmpoejleon.5v.pl/97115-simpsony-griffiny-amerikanskij-papasha-smotret-onlajn.html - http://pumafilmpoejleon.5v.pl/97115-simpsony-griffiny-amerikanskij-papasha-smotret-onlajn.html
унесенные призраками смотреть онлайн в хорошем качестве бесплатно http://filmshd1080qsfmsmotr.5v.pl/41463-unesennye-prizrakami-smotret-onlajn-v-horoshem-kachestve.html - http://filmshd1080qsfmsmotr.5v.pl/41463-unesennye-prizrakami-smotret-onlajn-v-horoshem-kachestve.html
http://multikwsvlnik.5v.pl/21880-smotret-zaschitniki-galaktiki-2.html - смотреть защитники галактики 2
http://kinozoomsyrlsuper.5v.pl/74848-onlajn-film-obitel-zla.html - онлайн фильм обитель зла
Классные фильмы онлайн смотреть
(AaronLok, 2019.07.07 17:10)